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dc.date.available
2022-09-12T13:19:20Z  
dc.identifier.citation
Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban; Galatro, Andrea Verónica; Ganganelli, Inti Manuel; (2022): Specific wavelength LED light pulses modifies Vitamin C and organic acids content in raspberries and blackberries fruit during postharvest. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/168302  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/168302  
dc.description.abstract
Raspberries and blackberries produce extremely perishable fruit with a high market value for its flavor and nutritional qualities. Light Emitting Diodes (LED) recently emerged as a no polluting and energy-saving technology in fruit postharvest. The aim of this work was to evaluate the effect of different LED light pulses during raspberries´ and blackberries´ postharvest under cold storage. Fruit of both species were placed in clamshells and exposed to short light pulses of 15 min every 2 h for 7 and 14 d of storage at 4 ºC. The treatments were darkness, Green, Blue, Red, and Red+Blue LED light. Internal breakdown increased in darkness with a concomitant decrease in the respiration rate in raspberry fruit, but light did not improve the fruit quality of blackberries. Green and Blue treatments promoted an advance in the raise of the ascorbic acid content at d 7 and maintained higher levels of citric acid 14 d after cold storage in raspberries, while in blackberries, there was a significant decrease in ascorbic and citric acid contents. Different patterns organic acids synthesis and catalysis between species suggest that fruits have different strategies for maturation and ripening, interacting with light during postharvest. Overall, these results showed that short LED light pulses can extend the postharvest life of raspberries, decreasing the fruit internal breakdown and increasing the content of ascorbic acid.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.title
Specific wavelength LED light pulses modifies Vitamin C and organic acids content in raspberries and blackberries fruit during postharvest  
dc.type
dataset  
dc.date.updated
2022-09-12T13:17:46Z  
dc.description.fil
Fil: Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galatro, Andrea Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ganganelli, Inti Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.rights.license
Datos sujetos al derecho de propiedad intelectual  
dc.datacite.PublicationYear
2022  
dc.datacite.Creator
Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban  
dc.datacite.Creator
Galatro, Andrea Verónica  
dc.datacite.Creator
Ganganelli, Inti Manuel  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal  
dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas  
dc.datacite.subject
Horticultura, Viticultura  
dc.datacite.subject
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.datacite.subject
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.datacite.ContributorType
DataCollector  
dc.datacite.ContributorName
Molina, Maria Celeste  
dc.datacite.date
2019  
dc.datacite.DateType
Creado  
dc.datacite.language
eng  
dc.datacite.version
1.0  
dc.datacite.FundingReference
11/A337  
dc.datacite.FunderName
Universidad Nacional de La Plata  
dc.subject.keyword
Non-climacteric fruit  
dc.subject.keyword
Internal breakdown  
dc.subject.keyword
Respiration rate  
dc.subject.keyword
Ascorbic acid  
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset  
dc.conicet.datoinvestigacionid
2239  
dc.datacite.awardTitle
Síntesis de antioxidantes en plantas: factores que afectan su contenido en hojas, frutos y semillas  
dc.datacite.geolocation
Suipacha  
dc.datacite.formatedDate
2019