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dc.date.available
2022-09-12T13:19:20Z
dc.identifier.citation
Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban; Galatro, Andrea Verónica; Ganganelli, Inti Manuel; (2022): Specific wavelength LED light pulses modifies Vitamin C and organic acids content in raspberries and blackberries fruit during postharvest. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/168302
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/168302
dc.description.abstract
Raspberries and blackberries produce extremely perishable fruit with a high market value for its flavor and nutritional qualities. Light Emitting Diodes (LED) recently emerged as a no polluting and energy-saving technology in fruit postharvest. The aim of this work was to evaluate the effect of different LED light pulses during raspberries´ and blackberries´ postharvest under cold storage. Fruit of both species were placed in clamshells and exposed to short light pulses of 15 min every 2 h for 7 and 14 d of storage at 4 ºC. The treatments were darkness, Green, Blue, Red, and Red+Blue LED light. Internal breakdown increased in darkness with a concomitant decrease in the respiration rate in raspberry fruit, but light did not improve the fruit quality of blackberries. Green and Blue treatments promoted an advance in the raise of the ascorbic acid content at d 7 and maintained higher levels of citric acid 14 d after cold storage in raspberries, while in blackberries, there was a significant decrease in ascorbic and citric acid contents. Different patterns organic acids synthesis and catalysis between species suggest that fruits have different strategies for maturation and ripening, interacting with light during postharvest. Overall, these results showed that short LED light pulses can extend the postharvest life of raspberries, decreasing the fruit internal breakdown and increasing the content of ascorbic acid.
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.title
Specific wavelength LED light pulses modifies Vitamin C and organic acids content in raspberries and blackberries fruit during postharvest
dc.type
dataset
dc.date.updated
2022-09-12T13:17:46Z
dc.description.fil
Fil: Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Galatro, Andrea Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ganganelli, Inti Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.rights.license
Datos sujetos al derecho de propiedad intelectual
dc.datacite.PublicationYear
2022
dc.datacite.Creator
Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban
dc.datacite.Creator
Galatro, Andrea Verónica
dc.datacite.Creator
Ganganelli, Inti Manuel
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal
dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
dc.datacite.subject
Horticultura, Viticultura
dc.datacite.subject
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.datacite.subject
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.datacite.ContributorType
DataCollector
dc.datacite.ContributorName
Molina, Maria Celeste
dc.datacite.date
2019
dc.datacite.DateType
Creado
dc.datacite.language
eng
dc.datacite.version
1.0
dc.datacite.FundingReference
11/A337
dc.datacite.FunderName
Universidad Nacional de La Plata
dc.subject.keyword
Non-climacteric fruit
dc.subject.keyword
Internal breakdown
dc.subject.keyword
Respiration rate
dc.subject.keyword
Ascorbic acid
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset
dc.conicet.datoinvestigacionid
2239
dc.datacite.awardTitle
Síntesis de antioxidantes en plantas: factores que afectan su contenido en hojas, frutos y semillas
dc.datacite.geolocation
Suipacha
dc.datacite.formatedDate
2019
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109.5Kb