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dc.date.available
2023-01-26T15:25:02Z  
dc.identifier.citation
Rodriguez , Yamila Eliana; Pereira, Nair de Los Angeles; Laitano, Marìa Victoria; Moreno, Pablo; Fernandez Gimenez, Analia Veronica; (2023): Proteasas exógenas para trucha arcoiris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/185788  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/185788  
dc.description.abstract
Previous studies about enzyme additives for salmonids employed commercial proteases from bacteria, but research obtaining such enzymes from other organisms are scarce. We aimed to increase digestive protease activity in Oncorhynchus mykiss, by analysing potential sources of exogenous proteases generated from different seafood processing waste. To date, there is no information regarding the influences that exogenous enzymes have on the activity and integrity of endogenous enzymes in salmonids. The compatibility and interaction between endogenous and exogenous proteases were evaluated through protein hydrolysis and electrophoresis. We also evaluated the capacity of two types of microcapsules (Alginate–Chitosan and Alginate–Chitosan–Bentonite) to protect the protease activity after being exposed to the gastric environment of trout. The seafood wastes had activities around 0.23– 2.53 U/ml at 15°C. Among all the exogenous proteases evaluated, P. granulosa's extract showed the best performance, followed by L. santolla's extract. Such extracts increased the protein hydrolysis to equal or higher levels than the commercial protease and did not alter the integrity of trout proteases. The optimal catalytic function at low temperatures of these extracts might be linked to the habitat of these arthropods. Alginate–Chitosan–Bentonite microcapsules are recommended in preference to Alginate–Chitosan capsules for delivery of enzymes in salmonids because they ensure the activity of exogenous proteases for longer in acid pH (6 vs. 4 h). This research promotes a re-evaluation of seafood processing wastes through the production of a potentially functional additive that may improve trout protein digestion.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.title
Proteasas exógenas para trucha arcoiris  
dc.type
dataset  
dc.date.updated
2023-01-26T14:45:40Z  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez , Yamila Eliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pereira, Nair de Los Angeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Laitano, Marìa Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moreno, Pablo. Provincia del Neuquen; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez Gimenez, Analia Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.rights.license
Datos sujetos al derecho de propiedad intelectual  
dc.datacite.PublicationYear
2023  
dc.datacite.Creator
Rodriguez , Yamila Eliana  
dc.datacite.Creator
Pereira, Nair de Los Angeles  
dc.datacite.Creator
Laitano, Marìa Victoria  
dc.datacite.Creator
Moreno, Pablo  
dc.datacite.Creator
Fernandez Gimenez, Analia Veronica  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras  
dc.datacite.affiliation
Provincia del Neuquen  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras  
dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas  
dc.datacite.subject
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.datacite.subject
Ciencias Biológicas  
dc.datacite.subject
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.datacite.date
01/08/2019-30/03/2021  
dc.datacite.DateType
Creado  
dc.datacite.language
eng  
dc.datacite.version
1.0  
dc.datacite.description
Abstract Introduction Materials and Methods Rainbow trout endogenous enzymes Exogenous enzymes Determination of protein concentration Enzymatic activity Electrophoresis Enzyme interaction Exogenous enzymes encapsulation procedure Stability of free and encapsulated exogenous enzyme under simulated gastric conditions Statistical analysis RESULTS Protein content and enzymatic activity Enzymes’ interaction Stability of free and encapsulated exogenous enzyme under simulated gastric conditions Discussion Acknowledgements Conflict of Interest Author Contributions References  
dc.datacite.DescriptionType
Tabla de contenidos  
dc.datacite.FundingReference
EXA 874/18  
dc.datacite.FundingReference
EXA 875/18  
dc.datacite.FunderName
Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales  
dc.datacite.FunderName
Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales  
dc.relationtype.isSourceOf
http://hdl.handle.net/11336/167958  
dc.subject.keyword
TRUCHA  
dc.subject.keyword
ENZIMAS  
dc.subject.keyword
ALIMENTO  
dc.subject.keyword
BIOTECNOLOGÍA  
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset  
dc.conicet.datoinvestigacionid
4655  
dc.conicet.justificacion
Truchas de cultivo  
dc.datacite.formatedDate
2019-2021