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dc.date.available
2024-05-23T14:58:26Z  
dc.identifier.citation
Cerdeira, Victoria; Brizuela, Natalia Soledad; Bravo Ferrada, Barbara Mercedes; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; (2024): Use of Apple pomace as substrate for production of Lactiplantibacillus plantarum malolactic starter cultures. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/235907  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/235907  
dc.description.abstract
The by-products of the food industry are an economic alternative as a source of nutrients to obtain biomass. At the same time, its use could solve the environmental problem related to their disposal, which is highly polluting due to their elevated biochemical oxygen demand. In this work we seek to optimize the production of cellular biomass of two native Patagonian strains of Lactiplantibacillus plantarum (UNQLp 11 and UNQLp155), selected for its oenological and technological properties, using apple pomace (AP), a residue from the juice and cider industry.The supplementation of APwith yeast extract, salts, and Tween 80 (sAP), proved to maintain the growth of the Lpb. plantarum strains, similar to the commercial medium used to grow LAB (De Man, Rogosa, Sharpe, MRS). Cultures grown in sAP medium showed good tolerance to wine conditions (high ethanol content and low pH), demonstrated by its ability to consume L-malic acid. The subsequent inoculation of these cultures in sterile wines (Merlot and Pinot noir) was carried out at laboratory scale, evaluating cell viability and L-malic acid consumption for 21 days at 21 ºC. Cultures grown in sAP media showed a similar performance to MRS media. Thus, sAP media proved to be a suitable substrate to grow oenological Lpb. plantarum strains(with high size inoculums) and cultures were able to drive malolactic fermentation, with an L-malic acid consumption higher than 90%.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.title
Use of Apple pomace as substrate for production of Lactiplantibacillus plantarum malolactic starter cultures  
dc.type
dataset  
dc.date.updated
2024-05-22T19:59:07Z  
dc.description.fil
Fil: Cerdeira, Victoria. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Brizuela, Natalia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bravo Ferrada, Barbara Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.rights.license
Protección de datos personales (Ley 25.326)  
dc.datacite.PublicationYear
2024  
dc.datacite.Creator
Cerdeira, Victoria  
dc.datacite.Creator
Brizuela, Natalia Soledad  
dc.datacite.Creator
Bravo Ferrada, Barbara Mercedes  
dc.datacite.Creator
Tymczyszyn, Emma Elizabeth  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular  
dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas  
dc.datacite.subject
Alimentos y Bebidas  
dc.datacite.subject
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.datacite.subject
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.datacite.date
01/04/2017-30/11/2021  
dc.datacite.DateType
Creado  
dc.datacite.language
eng  
dc.datacite.version
1.0  
dc.datacite.description
-  
dc.datacite.DescriptionType
Información Técnica  
dc.datacite.FundingReference
PICT 2019 Nº 0008  
dc.datacite.FunderName
Ministerio de Ciencia. Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica  
dc.relationtype.isSourceOf
https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/175171  
dc.subject.keyword
lactic acid bacteria  
dc.subject.keyword
wine  
dc.subject.keyword
malolactic starter  
dc.subject.keyword
apple pomace  
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset  
dc.conicet.datoinvestigacionid
16962  
dc.datacite.awardTitle
Bagazo de manzana para la produccion de iniciadores malolacticos a bajo costo  
dc.conicet.justificacion
-  
dc.datacite.formatedDate
2017-2021