Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.date.available
2025-01-06T12:38:54Z  
dc.identifier.citation
Calliope, Sonia Rosario; Samman, Norma Cristina; (2025): Relevamiento de alimentos para la determinación del contenido de sodio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/251730  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/251730  
dc.description.abstract
Salt consumption in many countries of the world exceeds the level recommended by WHO (5 g/day), which is associated with negative effects on health. Public health strategies to achieve the WHO’s objectives include salt content monitoring, improved nutritional labelling and product reformulation. This study aimed to determine the sodium content in street food (SF), fast foods (FF) and artisanal foods (AF) of the Northwest of Argentina, which is not regulated. Moisture, ash and sodium were determined according to the Official Methods of Analysis (AOAC) in 189 samples from each of the three categories. The average and range values were: SF 520 (R: 74-932); FF 599 (R: 371-1093) and AF 575 (R: 152-1373) mg Na/100 g. Thus, general sodium content is high, which means that the consumption of a serving from most of the studied foods leads to an individual exceeding the recommended daily intake values. This study contributes to the knowledge of sodium content in evaluated foods and its contribution to the population intake. This reinforces the importance of implementing new public policies and regulations, advising consumers to check food nutritional labels andselect foods lower in salt content, raising food manufacturers’ awarenessabout the importance of reducing sodium content in foods they produce and in public health.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.title
Relevamiento de alimentos para la determinación del contenido de sodio  
dc.type
dataset  
dc.date.updated
2025-01-06T12:10:31Z  
dc.description.fil
Fil: Calliope, Sonia Rosario. Universidad Nacional de Jujuy. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Tecnologias y Desarrollo Social Para El Noa. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Saltajujuy. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Tecnologias y Desarrollo Social Para El Noa.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Samman, Norma Cristina. Universidad Nacional de Jujuy. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Tecnologias y Desarrollo Social Para El Noa. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Saltajujuy. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Tecnologias y Desarrollo Social Para El Noa.; Argentina  
dc.rights.license
Datos sujetos al derecho de propiedad intelectual  
dc.datacite.PublicationYear
2025  
dc.datacite.Creator
Calliope, Sonia Rosario  
dc.datacite.Creator
Samman, Norma Cristina  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Jujuy. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Tecnologias y Desarrollo Social Para El Noa. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Saltajujuy. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Tecnologias y Desarrollo Social Para El Noa.  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Jujuy. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Tecnologias y Desarrollo Social Para El Noa. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Saltajujuy. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Tecnologias y Desarrollo Social Para El Noa.  
dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas  
dc.datacite.subject
Alimentos y Bebidas  
dc.datacite.subject
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.datacite.subject
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.datacite.date
16/04/2018-16/08/2018  
dc.datacite.DateType
Recolectado  
dc.datacite.language
spa  
dc.datacite.version
1.0  
dc.datacite.description
Se registro pesos y fechas de los alimentos seleccionados por los consumidores para su análisis.  
dc.datacite.DescriptionType
Tabla de contenidos  
dc.datacite.FundingReference
108167-001  
dc.datacite.FunderName
INTERNATIONAL DEVELOPMENT RESEARCH CENTRE  
dc.relationtype.isSourceOf
https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/144637  
dc.subject.keyword
SODIUM CONTENT  
dc.subject.keyword
STREET FOOD  
dc.subject.keyword
FAST FOOD  
dc.subject.keyword
ARTISANAL FOOD  
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset  
dc.conicet.datoinvestigacionid
22144  
dc.datacite.awardTitle
Escalando y evaluando políticas y programas de reducción de sal en América Latina  
dc.datacite.geolocation
Jujuy  
dc.datacite.geolocation
Salta  
dc.datacite.formatedDate
2018