Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.date.available
2023-01-18T16:48:05Z
dc.identifier.citation
Lencina, Florencia Aylen; Zbrun, María Virginia; Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro; (2023): Prevalence of colistin-resistant Escherichia coli in foods and food-producing animals through the food chain. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/184926
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184926
dc.description.abstract
The purpose of this systematic review and meta-analysis was to summarize the available scientific evidence on the prevalence of colistin-resistant Escherichia coli strains isolated from foods and food-producing animals as well as the impact of the associated variables. A systematic review was carried out in databases, according to selection criteria and search strategies established a priori. Random‐effect meta‐analysis models were fitted to estimate the prevalence of colistin-resistant E. coli and to identify the factors associated with the outcome. In general, 5.70% (95% CI: 4.97%-6.52%) of the E. coli strains isolated from food and food-producing animal samples presented colistin resistance. While 4.79% (95% CI: 3.98%-5.76%) of the food and food-producing animal samples were contaminated with colistin-resistant E. coli. These prevalence increased over time (P <0.001). On the other hand, 65.30% (95% CI: 57.77%-72.14%) of colistin-resistant E. coli was mediated by the mcr-1 gene. The mcr-1 gene prevalence did not show increases over time (P= 0.640). According to the findings, other allelic variants (mcr 2-10 genes) seem to have less impact. A higher prevalence of colistin resistance was estimated in developing countries (P< 0.001), especially in matrices derived from poultry and pigs (P< 0.001). The mcr-1 gene showed a globally distributed with high prevalence in most of the regions analyzed (>50%). The prevalence of colistin-resistant E. coli and mcr-1 gene has a strong impact on the entire food chain. Particularly, high prevalence in the retail market represents a potential risk for consumers' health. It is urgent to implement based-evidence risk management measures, under the One Health approach to guarantee public health, food safety, and a sustainable future.
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.title
Prevalence of colistin-resistant Escherichia coli in foods and food-producing animals through the food chain
dc.type
dataset
dc.date.updated
2023-01-18T15:25:13Z
dc.description.fil
Fil: Lencina, Florencia Aylen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estacion Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea.; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estacion Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea.; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
dc.datacite.PublicationYear
2023
dc.datacite.Creator
Lencina, Florencia Aylen
dc.datacite.Creator
Zbrun, María Virginia
dc.datacite.Creator
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estacion Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea.
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estacion Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea.
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria
dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
dc.datacite.subject
Otras Ciencias Veterinarias
dc.datacite.date
01/09/2021
dc.datacite.DateType
Recolectado
dc.datacite.language
spa
dc.datacite.version
1.0
dc.subject.keyword
ALIMENTOS
dc.subject.keyword
RESISTENCIA
dc.subject.keyword
COLISTINA
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset
dc.conicet.datoinvestigacionid
4300
dc.conicet.justificacion
Son datos recabados de trabajos científicos de todo el mundo con el objetivo de realizar un metaanalisis
dc.datacite.formatedDate
2021
Archivos del conjunto de datos
Archivo
Notas de uso
Tamaño