Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
Datos de
Investigación
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
    • TODO
  • Ayuda
    • Qué son y qué no son los Datos de Investigación
    • Cómo obtener un DOI/Handle
    • Cómo reutilizar y citar los Datos de Investigación
    • Preguntas frecuentes | FAQs
    • Contacto
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Acerca de
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • METADATOS
  • CONDICIONES DE USO
  • ARCHIVOS
  • ITEMS RELACIONADOS
  • ESTADISTICAS
 
 
Datos de investigación

Production of lactic acid from whey lactose by Lactiplantibacillus plantarum cells entrapped in a mesoporous silicate matrix

Autores: Fadiya, Oluwadamilola VictoriaIcon ; Perillo, Maria AngelicaIcon
Publicador: Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
Fecha de depósito: 26/11/2024
Fecha de creación: 04-2018
Clasificación temática:
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación

Resumen

In this study, a sol-gel silica matrix was used in repeated batch fermentations for Lactic acid (LA) production, as a carrier of confined Lactiplantibacillus plantarum, previously transformed by incorporating a plasmid containing the gene encoding for E.coli β-galactosidase (β-Gal). The overexpression of β-Gal and the increased LA production in transformed L.plantarum, compared with the wild-type bacteria, was confirmed. The parameters involved in lactose fermentation, such as agitation, pH, and temperature involved in the fermentation process, were optimized to improve lactose conversion, reduce fermentation rates, and achieve higher LA productivity by entrapped cells compared to the free cells. LA concentration, yield, and productivity were compared in terms of LA output. The effect of confinement on the cell viability was studied after seven cycles, and minimal loss in bacterial count was observed. Entrapped t-bacteria could be kept preferably at 4ºC for at least 3 months. Immobilized cells reached an LA yield up to 20.7g/L while the free cells reached 18g/L under the same optimized conditions. LA yield depended on the nutrient level of the culture media: broth > whey > lactose solution.

Información de Series

The files uploaded contain the crude data and a short description of the experiment.
Palabras clave: Cell immobilization, Entrapment, Lactiplantibacillus plantarum, Sol-gel mesoporous silicate matrix, Lactic acid production
Alcance geográfico
.

Alcance geográfico

.
Identificador del recurso
URI: http://hdl.handle.net/11336/248649
Colecciones
Datos de Investigación(IIBYT)
Datos de Investigación de INSTITUTO DE INVESTIGACIONES BIOLOGICAS Y TECNOLOGICAS
Citación
Fadiya, Oluwadamilola Victoria; Perillo, Maria Angelica; (2024): Production of lactic acid from whey lactose by Lactiplantibacillus plantarum cells entrapped in a mesoporous silicate matrix. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/248649
Condiciones de uso
Las buenas prácticas científicas esperan que se otorgue el crédito adecuado mediante una citación. Utilice un formato de citación y aplique estas normas de reutilización.
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Compartir
Archivos del conjunto de datos
Archivo
Notas de uso
Tamaño
 
Datos_primarios_Reusability.xlsx
  Más
11.04Kb
  Descarga
Aims_of_the_present_work.docx
  Más
12.69Kb
  Descarga
Aims_of_the_present_work.docx
Aims of the present work  Más
13.20Kb
  Descarga
OK_Fig_1a-1c_Datos_primarios_SDS-PAGE_densitometr_a_OK.xlsx
SDS-PAGE densitometría  Más
23.50Kb
  Descarga
OK_Fig_2_crude_data_for_LA_production_and_CFU_in_wilde_type_and_transformes_L_plantarum_OK.xlsx
Lactic acid production and colony forming units in wilde type and transformed L.plantarum  Más
11.22Kb
  Descarga
OK_Fig_3_crude_data_for_optimisation_corr.xlsx
Optimisation of culture conditions  Más
12.76Kb
  Descarga
OK_Fig_4_Datos_primarios_Free_vs_Immovilised_LA__-_Broth_whey_lactose_CORR.xlsx
Free vs Immovilised LA production in three culture media: Lactose broth, whey, lactose solution  Más
14.78Kb
  Descarga
OK_Fig_5_Crude_data_growth_curve__immobilised_cells_.xlsx
LA production, Lactose consumption and Efficienty of Lactose fermentationd by immobilized cells  Más
16.37Kb
  Descarga
OK_Fig_6_Datos_primarios_Reusability.xlsx
Reusability of the mesoporous silica gel containing entrapped L.plantarum along 7 cycles  Más
14.45Kb
  Descarga
OK_Fig_7_Datos_primarios_post_immovilization_OK.xlsx
Viability of immobilized L.plantarum cells and preserved at -20oC, -80oC and 4oC over 0-100 days in MRS lactose broth and 25% glycerol.  Más
18.33Kb
  Descarga
 
 
Descargar todo
  Descargar solo metadatos (JSON)   Descargar solo metadatos (XML)
 
Preparando la descarga
 

Ver el registro completo

Publicaciones relacionadas

  • Fermentative production of Lactic acid by genetically transformed Lactobacillus casei and Lactobacillus plantarum
  • Intracellular water structure in transformed Lactobacillus Plantarum
  • Evento Immobilization of lactic acid bacteria in a polymer matrix
    Fadiya, Oluwadamilola Victoria ; Caruso, Benjamin ; Perillo, Maria Angelica (Sociedad Argentina de Biofisica, 2024)

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades
  • Todo

Ayuda

  • Qué son y qué no son los Datos de Investigación
  • Cómo obtener un DOI/Handle
  • Cómo reutilizar y citar los Datos de Investigación
  • Preguntas frecuentes | FAQs
  • Contacto

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Acerca de

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES