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dc.date.available
2024-11-26T11:49:19Z
dc.identifier.citation
Fadiya, Oluwadamilola Victoria; Perillo, Maria Angelica; (2024): Production of lactic acid from whey lactose by Lactiplantibacillus plantarum cells entrapped in a mesoporous silicate matrix. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/248649
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/248649
dc.description.abstract
In this study, a sol-gel silica matrix was used in repeated batch fermentations for Lactic acid (LA) production, as a carrier of confined Lactiplantibacillus plantarum, previously transformed by incorporating a plasmid containing the gene encoding for E.coli β-galactosidase (β-Gal). The overexpression of β-Gal and the increased LA production in transformed L.plantarum, compared with the wild-type bacteria, was confirmed. The parameters involved in lactose fermentation, such as agitation, pH, and temperature involved in the fermentation process, were optimized to improve lactose conversion, reduce fermentation rates, and achieve higher LA productivity by entrapped cells compared to the free cells. LA concentration, yield, and productivity were compared in terms of LA output. The effect of confinement on the cell viability was studied after seven cycles, and minimal loss in bacterial count was observed. Entrapped t-bacteria could be kept preferably at 4ºC for at least 3 months. Immobilized cells reached an LA yield up to 20.7g/L while the free cells reached 18g/L under the same optimized conditions. LA yield depended on the nutrient level of the culture media: broth > whey > lactose solution.
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.title
Production of lactic acid from whey lactose by Lactiplantibacillus plantarum cells entrapped in a mesoporous silicate matrix
dc.type
dataset
dc.date.updated
2024-11-26T11:09:22Z
dc.description.fil
Fil: Fadiya, Oluwadamilola Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perillo, Maria Angelica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina
dc.rights.embargoDate
2025-05-31
dc.datacite.PublicationYear
2024
dc.datacite.Creator
Fadiya, Oluwadamilola Victoria

dc.datacite.Creator
Perillo, Maria Angelica

dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas

dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas

dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
dc.datacite.subject
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación

dc.datacite.date
04-2018
dc.datacite.DateType
Creado

dc.datacite.language
eng
dc.datacite.version
1.0
dc.datacite.description
The files uploaded contain the crude data and a short description of the experiment.
dc.datacite.DescriptionType
Información de Series

dc.datacite.FundingReference
22920170100070CO
dc.datacite.FundingReference
04420-2018-PICT
dc.datacite.FundingReference
33620180100680CB
dc.datacite.FunderName
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas

dc.datacite.FunderName
Ministerio de Ciencia, Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica. Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica

dc.datacite.FunderName
Universidad Nacional de Córdoba. Secretaria de Ciencia y Tecnología

dc.relationtype.isSourceOf
https://drive.google.com/file/d/1siOFIs-ShsNWxJ4HZz1vo9fkxJ0MK68K/view
dc.relationtype.isSourceOf
. https://drive.google.com/file/d/16uGeTwlFLOa2Kh00c_FPX7UeVNxKIvjG/view
dc.relationtype.isSourceOf
11336/248648
dc.subject.keyword
Cell immobilization
dc.subject.keyword
Entrapment
dc.subject.keyword
Lactiplantibacillus plantarum
dc.subject.keyword
Sol-gel mesoporous silicate matrix
dc.subject.keyword
Lactic acid production
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset
dc.conicet.datoinvestigacionid
21276
dc.datacite.awardTitle
PUE 2017
dc.datacite.awardTitle
PICT-II-A-2018 Argentina Innovadora - Equipos de Trabajo
dc.datacite.awardTitle
CONSOLIDAR 2018-2021
dc.datacite.geolocation
IIBYT (CONICET - UNIVERSIDAD NACIONAL DE CORDOBA): -31.434196421160074, -64.1929325014374
dc.datacite.formatedDate
2018
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OK_Fig_2_crude_data_for_LA_production_and_CFU_in_wilde_type_and_transformes_L_plantarum_OK.xlsx
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OK_Fig_4_Datos_primarios_Free_vs_Immovilised_LA__-_Broth_whey_lactose_CORR.xlsx
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