Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.date.available
2025-04-11T10:32:08Z  
dc.identifier.citation
Pascual, Mariano Martin; Painefilú, Julio César; Ranalli, Natalia; Langenheim, Mariana Elsa; Campos, Marilina; Jursky, Valeria; Santos, Maria Victoria; Luquet, Carlos Marcelo; (2025): Revalorization of Brewer’s Spent Grain through Solid-State Fermentation with Pleurotus ostreatus var. florida. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/258529  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/258529  
dc.description.abstract
The data presented arise from a study on the solid-state fermentation (SSF) of brewer's spent grain (BSG) using the mycelium of the edible fungus Pleurotus ostreatus var. florida under controlled conditions for 14 and 21 days. After drying and grinding the myceliated products, flours were obtained to evaluate the following variables: substrate consumption, proximal composition (proteins, ash, lipids, and carbohydrates), phytic acid, soluble phosphorus, ergothioneine, total phenolic compounds, and antioxidant activity measured by DPPH and ABTS assays.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.title
Revalorization of Brewer’s Spent Grain through Solid-State Fermentation with Pleurotus ostreatus var. florida  
dc.type
dataset  
dc.date.updated
2025-04-11T09:06:18Z  
dc.description.fil
Fil: Pascual, Mariano Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Medioambiente. Subsede Junín de Los Andes-inibioma-centro de Ecología Aplicada del Neuquén (cean) | Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Medioambiente. Subsede Junín de Los Andes-inibioma-centro de Ecología Aplicada del Neuquén (cean).; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Painefilú, Julio César. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ranalli, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Langenheim, Mariana Elsa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campos, Marilina. Provincia del Neuquén. Subsecretaría de Producción y Recursos Naturales. Centro de Ecología Aplicada del Neuquén; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jursky, Valeria. Provincia del Neuquén. Subsecretaría de Producción y Recursos Naturales. Centro de Ecología Aplicada del Neuquén; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Luquet, Carlos Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Medioambiente. Subsede Junín de Los Andes-inibioma-centro de Ecología Aplicada del Neuquén (cean) | Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Medioambiente. Subsede Junín de Los Andes-inibioma-centro de Ecología Aplicada del Neuquén (cean).; Argentina  
dc.datacite.PublicationYear
2025  
dc.datacite.Creator
Pascual, Mariano Martin  
dc.datacite.Creator
Painefilú, Julio César  
dc.datacite.Creator
Ranalli, Natalia  
dc.datacite.Creator
Langenheim, Mariana Elsa  
dc.datacite.Creator
Campos, Marilina  
dc.datacite.Creator
Jursky, Valeria  
dc.datacite.Creator
Santos, Maria Victoria  
dc.datacite.Creator
Luquet, Carlos Marcelo  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Medioambiente. Subsede Junín de Los Andes-inibioma-centro de Ecología Aplicada del Neuquén (cean) | Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Medioambiente. Subsede Junín de Los Andes-inibioma-centro de Ecología Aplicada del Neuquén (cean).  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente  
dc.datacite.affiliation
Provincia del Neuquén. Subsecretaría de Producción y Recursos Naturales. Centro de Ecología Aplicada del Neuquén  
dc.datacite.affiliation
Provincia del Neuquén. Subsecretaría de Producción y Recursos Naturales. Centro de Ecología Aplicada del Neuquén  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Medioambiente. Subsede Junín de Los Andes-inibioma-centro de Ecología Aplicada del Neuquén (cean) | Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Medioambiente. Subsede Junín de Los Andes-inibioma-centro de Ecología Aplicada del Neuquén (cean).  
dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas  
dc.datacite.subject
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.datacite.subject
Ciencias Biológicas  
dc.datacite.subject
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.datacite.subject
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.datacite.subject
Biotecnología Industrial  
dc.datacite.subject
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.datacite.date
2023/2024  
dc.datacite.DateType
Creado  
dc.datacite.language
eng  
dc.datacite.version
1.0  
dc.datacite.description
BSG was obtained from a local brewery in San Carlos de Bariloche, Argentina, and dried in a convection oven at 120 ºC for 2 h as a thin layer. It was then rehydrated to 65 % (w/w) and mixed with 1% CaSO4 and 0.25% CaCO3, followed by conditioning in polypropylene bags. After autoclaving, the substrate was inoculated with spawn and incubated in a growth chamber at 25 ºC, with 60-70% humidity and in darkness. After 14 and 21 days, the myceliated BSG was dried at 55 ºC for 24 h in a convection oven. Non–inoculated bags were used as control. Each treatment consisted of four replicates (n = 4).  
dc.datacite.description
Treatments: non-inoculated, 14-day and 21-day. Substrate consumption (%): mycelial growth evaluated as the percentage of total dry mass (DM) consumed during the fermentation process Proteins (g/100g DM): content of crude protein determined according to AOAC 984.13. Ash (g/100g DM): content of ash determined according to AOAC 942.05. Lipids (g/100g DM): content of crude lipid determined according to AOAC 945.16. Carbohydrates (g/100g DM): calculated by subtracting protein, lipid and ash contents from DM. Phytic acid (mg/g DM): content of phytic acid determined according to Haug and Lantzsch (1983). Total phosphorus and Acid-soluble phosphorus (mg/g DM): contents determined according to AOAC 965.17. Ergothioneine (mg/g DM): content of ergothioneine determined by HPLC according to Lee et al. (2009). Total Phenolic content (mg GAE/g DM): determined according to Singleton et al. (1999). AC by ABTS (mg TE/g DM): antioxidant capacity determined according to Stefanello et al. (2018). AC by DPPH (mg TE/g DM): antioxidant capacity determined according to Brand-Williams et al. (1995). Abbreviations utilized ABTS2,2′-azino-di-(3-ethylbenzthiazoline sulfonic acid) ACAntioxidant capacity DMTotal dry mass DPPH2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl GAEGalic acid equivalent TETrolox Equivalent  
dc.datacite.description
References AOAC (with Helrich, Kenneth). (1990). Official methods of analysis of the Association of official analytical chemists (15th ed). Association of official analytical chemists. Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT - Food Sci. Technol. 28, 25–30. https://doi.org/10.1016/S0023-6438(95)80008-5 Haug, W., & Lantzsch, H. (1983). Sensitive method for the rapid determination of phytate in cereals and cereal products. Journal of the Science of Food and Agriculture, 34(12), 1423-1426. https://doi.org/10.1002/jsfa.2740341217 Lee, W. Y., Park, E.-J., & Ahn, J. K. (2009). Supplementation of Methionine Enhanced the Ergothioneine Accumulation in the Ganoderma neo-japonicum Mycelia. Applied Biochemistry and Biotechnology, 158(1), 213-221. https://doi.org/10.1007/s12010-008-8322-0 Singleton, V.L., Orthofer, R., Lamuela-Raventós, R.M. 1999. Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of folin-ciocalteu reagent. In: Packer, L. (Ed.), Oxidants and Antioxidants Part A. Methods in Enzymol. Academic Press, 209. 152–178. https://doi.org/10.1016/S0076-6879(99)99017-1 Stefanello, F.S., dos Santos, C.O., Bochi, V.C., Fruet, A.P.B., Soquetta, M.B., Dörr, A.C., Nörnberg, J.L., 2018. Analysis of polyphenols in brewer’s spent grain and its comparison with corn silage and cereal brans commonly used for animal nutrition. Food Chem. 239, 385–401. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.06.130  
dc.datacite.DescriptionType
Información Técnica  
dc.datacite.DescriptionType
Tabla de contenidos  
dc.datacite.DescriptionType
Otro  
dc.datacite.FundingReference
2753-2023-PIP 2021  
dc.datacite.FundingReference
PICT 2018-02653  
dc.datacite.FundingReference
00126-2021-PICT I  
dc.datacite.FunderName
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas  
dc.datacite.FunderName
Ministerio de Ciencia, Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica. Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica  
dc.datacite.FunderName
Ministerio de Ciencia, Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica. Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica  
dc.subject.keyword
BREWER’S SPENT GRAIN  
dc.subject.keyword
SOLID-STATE FERMENTATION  
dc.subject.keyword
PLEUROTUS OSTREATUS  
dc.subject.keyword
NUTRIENT COMPOSITION  
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset  
dc.conicet.datoinvestigacionid
26330  
dc.datacite.awardTitle
EFECTOS NUTRICIONALES E INMUNOLÓGICOS DE LA INCLUSIÓN DE HARINAS VEGETALES ENRIQUECIDAS POR FERMENTACIÓN CON MICELIO FÚNGICO EN EL ALIMENTO DE PECES DE ACUICULTURA  
dc.datacite.awardTitle
DESARROLLO DE HARINAS ENRIQUECIDAS POR FERMENTACIÓN EN ESTADO SÓLIDO Y ESTUDIOS NUTRICIONALES E INMUNOLÓGICOS ORIENTADOS A IMPULSAR LA ACUICULTURA.  
dc.datacite.awardTitle
INCLUSIÓN DE HARINAS VEGETALES ENRIQUECIDAS POR FERMENTACIÓN CON MICELIO FÚNGICO EN EL ALIMENTO DE PECES DE ACUICULTURA: EFECTOS NUTRICIONALES E INMUNOLÓGICOS  
dc.datacite.geolocation
CEAN: -39.91550317026511, -71.10692821659427  
dc.datacite.formatedDate
2023-2024